B1.png clinic.png Daems 10.jpg Heren 1.png nieuw complex.png veld.png

Activiteiten deze maand

Nog geen agenda punten.

Hoofdsponsor

Clubcard

Lid worden?

Verslagen

15 sep Heren 1
12 mei Heren 1
12 mei Dames 1
5 mei Heren 1
14 apr Dames 1

Sponsoren


Vandaag jarig

Sophie Pijnenburg
Bradley King
Ilse van den Berk
Rik de Bruijn
Algemeen Apr
7

Kennismaken met de voorzitter

Nieuws afbeelding

Michiel van Zutphen. De nieuwe voorzitter van Xenios. Getrouwd, 4 kinderen. Advocaat en plaatsvervangend rechter. Hoe weet hij het allemaal te combineren en wie is hij?

1. Hoe zijn de eerste maanden als voorzitter bevallen?
Ik vind het een mooie functie. Hartstikke leuk om te doen en samen te werken met zoveel enthousiaste vrijwilligers. Ik ben heel blij met de gekozen constructie. Ik ben de eerste paar maanden ingewerkt door Arjen Keppel. Heel prettig dat een oud-voorzitter als interimmer mij wegwijs heeft gemaakt. Arjen kent natuurlijk veel meer mensen binnen de club. Dat heeft heel goed gewerkt, om eerst een tijdje rustig te kunnen opereren. In december is de formele wissel geweest.

2. Wat kenmerkt jou als persoon?
Ik ben praktisch. Het moet wel enig doel hebben. Emoties spelen bij mij geen rol. Ik wil zakelijk overleggen. Ik hou niet van een old boys netwerk. Ik heb een duidelijke mening. Liefst ga ik ergens hard in. Dat doe ik vaak bewust om de discussie los te maken, om te prikkelen. Dat doe ik ook in mijn werk. (Red: Michiel is advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en persoon- en familiezaken. Daarnaast is hij parttime kinderrechter). Om de goede argumenten boven tafel te krijgen. Maar dat kan niet als voorzitter. Dan moet je neutraal zijn en dat is soms moeilijk. Als voorzitter sta je toch voor verbinding. Een voorzitter moet zich niet bezighouden met de uitvoering.

3. Heb je verwonderpunten? Heb je je ergens over verbaasd?
Met het gevaar dat je kritiek levert op de periode voor mij, maar vast staat dat de club dreef op een paar vrijwilligers, die heel veel konden doen en beslissen. Dat is gevaarlijk, want die hebben dan te veel invloed en je wordt van hen afhankelijk. Dat waren goede vrijwilligers, maar dat kan ook anders lopen. Ook waren veel zaken niet goed vastgelegd. Daar zijn we heel erg mee bezig. We willen formeler en tegelijkertijd transparanter werken. En we zijn bezig om een contractenregister op te stellen. We hebben nu kolommen in het bestuur, met elk hun eigen verantwoordelijkheid. We wisselen informatie uit, zodat niet één iemand alles weet. Ik ga bij iedereen uit van goede wil, we zijn allemaal vrijwilligers.

4. Wat gaat erg goed naar jouw mening?
Ik vind het heel mooi dat het fluiten van wedstrijden steeds professioneler gaat op Xenios. Dat de kwaliteit steeds hoger wordt. De scheidsrechterscommissie werkt heel hard om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen een kaart halen en ook dat ze begeleid worden om goede scheidsrechters te worden. Het is lastig om genoeg mensen te kunnen vinden die dat leuk vinden. Daar mogen we als club trots op zijn. Ook andere commissies worden steeds professioneler, onafhankelijker en leveren steeds meer kwaliteit. De sponsorcommissie is ook erg goed bezig en ook de communicatiecommissie. We hebben een schitterend jaarverslag. Ik ben ook tevreden met de bestuurlijke samenwerking. Er is grote contactgroei. Andere clubs zijn ook jaloers over hoe het hier met de trainersgroep gaat. Dat is echt van grote waarde voor de club. En laten we de bouwcommissie niet vergeten. Die doet natuurlijk heel veel werk. Naast de verhuizing is er dit jaar natuurlijk nog een heel belangrijk en leuk evenement. Het 60-jarig jubileum. We hebben een enthousiaste jubileumcommissie die hard bezig is en activiteiten organiseert voor jong en wat ouder. Voor leden, maar ook oud-leden zijn welkom. 

5. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan Xenios?
Het kost altijd meer tijd dan je inplant, maar ik probeer het te beperken tot max. twee avonden per week. Daarnaast toch ook wel een uur per dag aan mailtjes en ditjes-of-datjes.

6. Word je veel aangesproken op je functie langs de lijn?
Best wel. Zeker door ouders. Met name over de topics als: "Hoe zit het nou met de verhuizing. Hoe zit het met de vleermuis”. Ik hoor graag wat mensen bezighoudt. Wat ze ergens van vinden. Wat gaat goed en wat kan beter? Ik vind het nuttig om veel meningen te verzamelen, maar ik reageer er vaak niet direct op.

Als ik er niet voor open sta merk je dat aan mij. Dan geef ik geen sjoege. Als het me niet bevalt zeg ik er wat van. Ik bewaar niet coute que coute de lieve vrede. Mij bewust beïnvloeden is niet makkelijk, maar voor argumenten sta ik altijd open.

7. Heb je veel contact met andere voorzitters? En wat wordt er dan zoal besproken?
Zeker, ik spreek de voorzitters van andere Amsterdamse clubs, zoals Athena, Westerpark, FIT en IJburg heel regelmatig. En ik ken ook de voorzitter van Myra omdat mijn zoon Finn daar op G-hockey zit. We wisselen informatie met elkaar uit, over onderwerpen als sportiviteit & respect, selectiebeleid, tuchtzaken. Als er incidenten zijn, bespreken we hoe we dat op kunnen lossen. Hoe regelen zij het VOG-project? En we trekken samen op richting de gemeente. We proberen wachtlijsten te koppelen. Zaalhockey is een item. Clubs hebben allemaal behoefte aan velden. We nodigen elkaar ook uit voor jubilea et cetera. Als het het belang van Xenios zou dienen zou ik met elke club wel willen samenwerken.

8. Heb je verder nog veel externe contacten voor de club?
Ik heb contacten met de gemeente en met het stadsdeel over de aanstaande verhuizing naar Sportpark-Sloten. Dat is een zwaar dossier, vaak ook heel frustrerend. En ook heb ik contact met de andere sportclubs op dat park. Verder overleg ik geregeld met de KNHB.

9. Wat doe je naast het voorzitter-zijn nog meer op de club?
Toen mijn zoon Huub in een team ging spelen bij Xenios ben ik meteen ouderbegeleider geworden en ook spelbegeleider bij de F-jes. Nog steeds fluit ik veel wedstrijden van de teams van mijn zoons. Dat vind ik leuk. Sterker, het is dat ik nu al veel tijd in de club steek als voorzitter, maar anders zou ik misschien best wel CS+ willen zijn. En ik ben natuurlijk een fanatieke supporter. Ik had trouwens ook graag jeugdtechnische zaken gedaan, maar daar hebben we al iemand.

10. Wat doe je eigenlijk zelf voor sport?
Ik heb altijd gevoetbald in Amstelveen bij De Vliegende Hollander. En later ben ik gaan tennissen, daar was ik best goed in. Maar tennis was moeilijk te combineren met veldvoetbal, dus toen ben ik gaan zaalvoetballen. Geen enkel vriendje hockeyde en ik had ook totaal geen interesse in hockey.

11. Zie je mogelijkheden voor (L)G-hockey op Xenios?
Dat zou erg mooi zijn, maar er zijn al redelijk wat clubs in de omgeving die dat organiseren. Je hebt wel een flink aantal G-leden nodig wil dat lukken. En een heel enthousiast iemand die zich daar persoonlijk heel erg voor wil inzetten. We hebben straks genoeg ruimte daarvoor, dus kom met een plan!

12. Heb je nog een droom voor Xenios?
Ik hoop natuurlijk dat de verhuizing soepel gaat. We gaan straks op een fantastisch complex zitten en ik hoop dat we dan een wezenlijke maatschappelijke functie kunnen gaan vervullen. Waar iedereen welkom is en zich veilig voelt en waar we met respect met elkaar omgaan. Waar zaken bespreekbaar zijn. Ik kijk uit naar de samenwerking met de kinderopvang. Ik hoop dat we gaan groeien, op veel instroom van nieuwe leden. Vooral studenten en jongens zijn heel welkom. Ik wil nog meer balans tussen breedtehockey en tophockey. En een goede doorstroming van eigen jeugd in onze topteams. Dat er eigen jongens in het eerste team spelen. En we willen graag dat onze eerste jeugdteams op zo hoog mogelijk niveau meespelen.

13. Heb je nog iets toe te voegen?
Ik wil graag een oproep doen: Vraag niet wat de club voor jou kan doen, maar wat jij kunt doen voor de club. Het is leuk om mee te bouwen! Kom naar de ALV, denk mee, doe mee, kom met ideeën!

 

 

Reacties

Ellen Jansen

8-4-2019 @ 20:25:11 |Leuk interview. Succes in de nieuwe rol.

 

Reageer op het nieuws