dames 1 goal.JPEG e heren 1 na.JPEG header dames 1 v3.JPEG header jeugd v2.JPEG header publiek.JPEG header sticks hal.JPEG header veteranen.JPEG Nieuwe rendering clubhuis Xenios klein.jpg

 

START VAN DE LUSTRUM FEESTWEEK!

 

Proeflessen

Lid worden?

Clubcard

Hoofdsponsor

Sponsoren


Blessures voorkomen

 

Hoe gevaarlijk is hockey?
Hockey wordt soms bestempeld als een zeer gevaarlijke sport. Maar als iedereen zich aan de regels houdt en de nodige bescherming aan cq in heeft, hoeft dat niet het geval te zijn. Toch gebeuren er wel eens dingen die een vervelend gevolg hebben. De meest voorkomende blessures bij hockey zijn: enkel (21%), knie (18 %), bovenbeen (14%), hoofdletsel (11%), vingers (7,1 %) en lage rug (6,3 %). 86% zegt in elk seizoen te maken te hebben met schaafwonden, maar daar voor geen behandeling te zoeken.
Aandacht voor preventie nodig
Onderzoek laat zien dat jaarlijks 2,5 miljoen Nederlanders een sportblessure oplopen. Hockey neemt met 130.000 blessures de zesde plaats in. Daarvan wordt bijna de helft behandeld via EHBO, arts of fysiotherapeut. Bij een gemiddelde van 135 gespeelde uren per seizoen, bestaat de kans op één blessure per anderhalf jaar. 20 tot 30% van hen kan na een jaar nog steeds niet sporten en een deel houdt zelfs blijvend beperkingen aan de blessure over. Een goede behandeling, nabehandeling en begeleiding bij het opnieuw gaan sporten na herstel is noodzaak. 50% van de geblesseerden geeft aan al weer te gaan hockeyen als ze nog niet geheel fit zijn, 30% zegt te spelen met een oude blessure.

Bij de jeugd komen 30% minder blessures voor. Die blessures worden vooral veroorzaakt door onvoorzichtigheid en technische tekortkomingen. Bij de senioren worden blessures vooral veroorzaakt door overbelasting, verstappen en fysiek contact. Het bovenbeen is met 30% bij deze groep het meest geblesseerde lichaamsdeel. Risicovol gedrag geeft slechts de illusie dat beter gespeeld wordt, maar levert vooral gevaarlijker (lees: blessure-veroorzakend) spel op. Extra aandacht bij de voorlichting voor de warming-up en vooral de cooling-down werkt, mits ook daadwerkelijk uitgevoerd, preventief.
Blessurepreventie zou vanzelfsprekend moeten zijn, immers iedereen heeft meer plezier in hockey als je weet dat de kans op blessures klein is. Blessurepreventie neemt een belangrijke rol in maar kan nog verbeterd worden. Ook bij hockey geldt ‘een goed begin is het halve werk’. Hieronder tref je kort enkele tips, waarmee je de kans op een blessure verkleint. 

Tips voor training en wedstrijd  
- Algemene warming-up: laat de hockeyers rustig van start gaan met warmlopen en losmakende oefeningen;
- Rekken: laat vervolgens rekoefeningen uitvoeren voor de verschillende spierengroepen;
- Sport specifieke warming-up: laat de spelers nu rustig inslaan en geef oefeningen met stick en bal maar zorg dat men in beweging blijft;
- Zorg dat de hockeyers goed warm zijn voordat je aan het ‘echte werk’ begint. Met name bij koud weer is een goede warming-up essentieel!;
- Sluit na het hockeyen af met een cooling-down. Dit is als het ware een omgekeerde warming-up. In plaats dat je de intensiteit opvoert, bouw je hem nu juist af.

Materialen
Blessures kunnen ook worden voorkomen door het dragen van scheenbeschermers en gebitsbeschermers. Beiden zijn bij XENIOS verplicht tijdens trainingen en wedstrijden. Het dragen van een gezichtsbeschermend masker door de verdediging bij een strafcorner wordt aanbevolen. Ook een handschoentje om de hand en de vingers te beschermen is aan te raden.
Goed materiaal, zoals de juiste goed passende schoenen en de juiste maat stick, draagt bij aan en meer gezonde belasting van het lichaam van de sporter.

Trainers, coaches, scheidsrechters
Van trainers en coaches verwachten wij dat zij veel aandacht aan de juiste techniek besteden en oog hebben voor sportiviteit en respect. De spelbegeleiders en scheidsrechters proberen het spel tijdens de wedstrijd veilig te laten verlopen en proberen gevaarlijke situaties te voorkomen. Spelbegeleiders geven hier en daar ook nog technische aanwijzingen.