dames 1 goal.JPEG e heren 1 na.JPEG header dames 1 v3.JPEG header jeugd v2.JPEG header publiek.JPEG header sticks hal.JPEG header veteranen.JPEG Nieuwe rendering clubhuis Xenios klein.jpg

 

Proeflessen

Lid worden?

Clubcard

Hoofdsponsor

Sponsoren


Arbitrage Dec
2

Arbitrage nieuws voor de zaal

Nieuws afbeelding

Onze arbitrage commissie is ook klaar voor het zaalseizoen. Zij hebben hun webpagina helemaal bijgewerkt met de laatste informatie: klik hier.


Onder 10 in de zaal
Speciaal voor in de zaal is er door de KNHB voor een one-pager gemaakt met daarin de speelregels. En ook voor de rol van de speelbegeleider is er een one-pager. Beiden vind je op de arbitrage pagina.


E-learning modules over de basis, in het blok spelen en spelsituaties 
Ook heeft de KNHB vandaag drie E-learning modules gepubliceerd over fluiten in de zaal. Klik hier en test je kennis. Er zijn vragen op twee niveaus voor beginnende en ervaren scheidsrechters.


De 3 belangrijkste wijzigingen voor scheidsrechters in de zaal op een rijtje

1. Verplicht gebruiken van de beschermde pass bij opsluiting in de hoek 
In de zaal kennen we de term "trapping” als opsluiten in de hoek. Een speler in balbezit mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de balk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waar de bal door kan worden gespeeld. Aanvallers die verdedigers opsluiten,  krijgen een vrije push tegen (of strafcorner). Scheidsrechters dienen spelers verbaal te helpen door te benadrukken dat ze voldoende ruimte moeten laten. 
Nieuw dit seizoen is dat de opening ook daadwerkelijk moet worden gebruikt. De eerste pass die wordt gegeven door deze opening is een beschermde pass. Dat betekent dat de tegenstander deze pass/bal niet mag onderscheppen. Na de eerste pass vervolgt het spel zich in vrij spel. 
Belangrijk is dat de scheidsrechter de situatie begeleid, en aangeeft waar de ruimte is. Bijvoorbeeld: "zijbalk is vrij” of "achterlijn is vrij”. Echter, na twee keer coachen moet de speler ook handelen naar de aanwijzingen. Gebeurt dit niet, dan begaat de speler een overtreding. Schijnruimte creëren doordat tegenstanders de opening telkens open en dicht doen (spoorboom-effect) is niet toegestaan.
Samenvattend: 
- Spelers die een tegenstander opsluiten begaan een overtreding (vrije push / strafcorner) 
- Spelers die de gegeven ruimte niet benutten begaan ook een overtreding (vrije push / strafcorner) 
 
2. Als de spelhervatting op de andere helft wordt genomen en de verdediger op de eigen helft geen afstand houdt, is het net als op het veld een strafcorner. 
De wijziging op het veld wordt doorgetrokken naar de zaal. Wanneer een vrije push wordt toegekend vlak over de middenlijn en een verdediger staat op de eigen helft maar niet op 3 meter afstand & grijpt in nadat de vrije push is genomen, dan zal de de scheidsrechter een strafcorner toekennen. Er zal geen directe persoonlijke straf worden opgelegd (zoals vorig seizoen het geval was). Bij herhaling is dit wel mogelijk.

3. Strafcorner management
Net als buiten hebben beide partijen beperkte tijd om klaar te gaan staan voor de strafcorner, maar in de zaal wordt 30 seconden gehanteerd.
De strafcorner wordt vrijgegeven door een fluitsignaal. Een team waarvan iemand niet klaarstaat krijgt maximaal 1 waarschuwing, daarna mag een speler een persoonlijke straf verwachten.
Als er direct een nieuwe strafcorner volgt gaat iedereen zo snel mogelijk klaarstaan en is overleg aan de kop cirkel niet toegestaan.